mandag 31. oktober 2011

Opp, ned, frem og tilbake

Tittel: Snatch
Nasjonalitet: Storbritania
Sjanger: Thriller/komedie
Aldersgrense: 15år
Produksjonsår: 2000
Spilletid: 1time og 44minutter
Premiere: 01 desember 2000
Regi: Guy Ritchie
Medvirkende: Brad Pitt, Vinnie Jones, Dennis Farina, Jason Statham,
Benicio Del Toro, Mike Reid, Mike Serbedzija

Snatch

Det hele begynner som en ganske typisk britisk gangsterkomedie. Med et fantastisk arsenal av herlige karakterer gir "Snatch" deg en herlig følelse av lettere fortvilelse og "BAMF" følelsen (Badass motherfucker). Jeg får litt av den samme følelsen da jeg så Olsenbanden en gang for 100 år siden og litt av den Rambo feelen. Filmen tipper mer over til Olsenbanden enn Rambo riktignok, men Vinnie Jones som Bullet Tooth Tony er som alltid herlig! Vinnie Jones har nok ikke mye i sitt repertoar av roller, men han funker som iskald gangster.

Sigøynere er også en sentral del av filmen som er velkjente for sine evner til å forhandle, i alle fall til egen profitt. Her gjør Brad Pitt sin absolutt beste prestasjon hva jeg har sett! Han spiller helt glimrende i sin rolle som alkoholisert, kampingvognelskende slosskjempe til tross for sin mindre kroppsbygning. 

Det hele begynner med at de to mest sentrale figuren i filmen Turkish og Tommy, skal kjøpe seg ei ny campingvogn ettersom de akkurat har fått til en stor kamp for deres bokser. Etter dette blir det komplikasjoner utenom det helt vanlige, med både britiske, russiske og amerikanske gangstere, en iskald leiemorder, angivelige jødiske forretningsmenn, to inkompitente innbruddstyver og alle de fantastiske sigøynerne.

Det virker som de ikke har brukt noe særlig filter på filmen, i så fall har de gjort det gråere enn det London allerede er, dette gjør ingenting ettersom alle karakterene og handlingen er såpass fargerik. Det som også gjør mye er fortellerstemmen til karakteren Turkish (Jason Statham). Han har den typiske "gatesmarte", britiske stemmen. De bruker en veldig hurtig montasje, men samtidig relativt sløve folk noe som gjør det litt spesielt, men genialt. Det som også gjør det såpass bra, er noe Guy Ritche er kjent for, er det å ha flere karakterer med egne historier som til slutt møtes. Et fantastisk virkemiddel! 

Dette er et prakteksempel på å blande gangsterfilm, komedie og thriller. Skuespillere, regissør, lyd og lysfolk på sitt aller beste! Noe av det beste jeg har sett!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar