torsdag 15. desember 2011

Vær varsom-plakat

Vi skulle velge ut de tre viktigste paragrafene i vær varsom-plakaten, den absolutt viktigste for meg vil jo være den aller første paragrafen som omtaler ytringsfriheten. Selv om man skal begrense sin ytringsfrihet så er dette veldig grunnleggende for å kunne informere samfunnet, sette spørsmål ved makthavende og opplyse folket. Hadde det ikke vært for ytringsfriheten, hadde heller ikke Norge klart seg så bra som det vi har gjort. Vi har rett til å klage hvis vi mener noe er feil, vi har rett til å mene noe annet en de som sitter ved makten og vi kan selv velge hvem vi vil ha i regjering. Paragrafen lyder;
"Ytringsfrihet, informasjonsfrihet og trykkefrihet er grunnelementer i et demokrati. En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn."

Neste paragraf jeg har valgt sier litt om kilder og kritikk til de. At man ikke skal stole på hvem som helst når man skal skrive en sak og at man skal dobbeltsjekke at informasjonen stemmer er veldig viktig. Jeg kan jo ringe til VG og si hva som helst, men de vil jo ikke tro på det hvis de ikke får det ifra mange flere eller en mer solid kilde. Hvis de skulle publisert nyheter bare for å selge aviser helt uten grunnlag hos kildene, hadde mange blitt feilinformert.
"Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Dersom anonyme kilder tas i bruk, eller redaksjonen tilbys eksklusivitet, må det stilles særlig strenge krav til kildekritikk."


Den tredje og siste paragrafen handler om det at man må rette opp sine feil og være mer eller mindre ydmyk hvis man har gjort dem. Det er jo selvfølgelig ingen grunn for redaktøren i VG hvis det er en liten skriveleif eller trykkfeil i dagens utgave, men hvis de har trykket informasjon som er uriktig skal man beklage dette og rette opp det med en gang. Dette er viktig slik at man opprettholder en viss kontakt med pressen.
"Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar